Våra lärare

läsåret 2021/2022

Våra nya medarbetare och sångpedagoger på BelCanto från hösten är Minna-Lisa Ferna och Therese Karlsson och vi är glada att få hälsa Elin Manselin och Philip Björkqvist välkomna till vårterminen! De kommer alla att inom kort presenteras med bild och text. Vi är så glada att vår lärarkår växer och att vi får så härliga och professionella lärare till vår verksamhet!

Jenny Carlstedt

Den åländska mezzosopranen Jenny Carlstedt studerade vid Sibelius Akademins solistlinje och vid Guildhall School of Music an Drama i London. Hon är utbildad sångpedagog vid Sibelius Akademin samt har tagit det tyska sångpädagog förbundets sångpedagogiska certifikat 2015 samt studerat sångmetodik med professor Thomas Heyer.

Jenny gästar regelbundet Nationaloperan i Helsingfors och 2018 debuterade hon vid operan i Hamburg. 2019 medverkade hon i operan "Is" av Jaakko Kuusisto vid Nationaloperan i Helsingfors och nu nyligen i "Covid fan tutte".

Mellan åren 2002-2016 var Jenny anställd som solist vid Operan i Frankfurt am Main. Samtidigt har Jenny också gästspelat runtom i Europa bl.a. Glyndebourne Touring opera, Antwerpen, Theater an der Wien, Basel, Hamburg, Köpenhamn samt festspelen i Nyslott, Wien och Berlin. Jenny har också varit efterfrågad som konsertsångerska och sjungit allt från J S Bach Matthäus Passion med Bach Collegium Stuttgart till Luciano Berio med Ensemble Modern i Amsterdam Musikgebouw.

Från och med sommaren 2016 startade Jenny ett nytt kapitel i sitt liv som frilanssångerska med fast punkt i den åländska hembygden men fortfarande med ett ben i det Europeiska musiklivet. Jennys säsong 2021 inhiberades p.g.a. covid 19 och är nu flyttad till 2022/23. 

Jenny ansluter sig nu till föreningen BelCantos lärarkollegium där hon undervisar två dagar i veckan både nybörjare och avancerade sångare. Jenny kommer också att dela tjänsten som BelCantos verksamhetsledare tillsammans med Catherine Frisk Grönberg från och med februari 2021. Under 2021 kommer Jenny att leda kurser, konserter och större projekt för BelCantos elever.


Jennifer Schönberg

Mina erfarenheter och utbildningar i sång och musik: Har studerat piano och violin vid ÅMI och tagit sånglektioner för Åsa Isaksson på Medis. Mina pedagogiska erfarenheter och arbete som musiklärare: Fiollärare i Alandia Strings där jag leder undervisningen för de yngsta fiolspelarna, nybörjarna och även längre hunna. Jag har lett många spelningar på olika evenemang som t.ex. på Rödakorsmarknaden, Kulturnatten och Alandia Strings konserter. Har också framträtt som solist på fiol vid olika sammanhang. som tex bröllop, dop och begravning och skolkonserter. Tidigare anställningar: Barnskötare På Skogsgläntans daghem i Saltviks kommun, Resursassistent på Tosarby daghem i Sunds kommun samt lekledare på simskola. Är mamma till Novalie, snart 1 år. Tycker mycket om barn och älskar att arbeta med dem! 

Annika Sjölund

Annika Sjölund är uppvuxen i Kumlinge. Utbildad sångpedagog och musiklärare vid Sibelius Akademin i Helsingfors med sångstudier för sångpedagog Aili Purtonen och diplomstudier för Lilian Gentele i Sverige. Studier i sångpedagogik och solistisk sång som tvåårig Nordplus-stipendiat på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt studier i barocksång för Evelynn Tubbs och Emma Kirkby. Studier vid Finlands Nationaloperas operastudio. Annika Sjölund har bland annat anlitats som sopransolist av Finlands Nationalopera, Finlands Kammaropera, Dartington Baroque Orchestra and Chorus i Devon iStorbritannien; Katrina Kammarmusik, Svenska Teatern i Helsingfors med gästspel på Färöarna, Island, Oslo Opera i Norge, Folkoperan i Stockholm, Stockholms Stadsteater och i flera gästspel på Ystads teater. Annika Sjölund har framträtt som sopransolist med flertalet körer och orkestrar, till exempel Kungliga Hovkapellet i Stockholm, Kracow Percussion Group i Polen, Dartington Baroque Orchestra i Devon, Storbritannien; Gävle Symfoniorkester i Sverige och på Åland och i Finland med Barockorkester Opus X och Helsingfors Barockorkester, numera Uusi Kapelli, vars konsert bandades av Finlands Rundradio YLE i Helsingfors. Annika Sjölund har varit ordinarie medlem respektive solist med Finlands Radios Kammarkör och Nyslotts Operakör samt varit på turné med Mats Nilssons Vokalensemble i Sverige. Annika Sjölund har även sjungit i shower som A tribute to Queen på Alandica och Rock Off Åland; Musik på Andersudde.Annika Sjölund har sjungit solokonserter med lieder, romanser, barockmusik och opera tillsammans med körer, pianister och fria grupper med stöd av kulturstipendium från Åland och Svenska Kulturfondens Arbetsstipendium. Annika Sjölund verksamhet som som musiklärare i grundskola och som sångpedagog omfattar grundskolor och musikläroinrättningar i svenskfinland och på Åland. Annika Sjölund har studerat kördirigering för Per Borin vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har dirigerat barn- och ungdomskören i Ingå, Nordsjö Sångkör i Helsingfors, Cygneus Lågstadiums skolkör i konserthuset i Åbo samt gjort Joel-körens instudering då operan återuppsattes i Alandica under dirigent Jonas Dominiques ledning.

Grete Sneltvedt

 Grete Sneltvedt är certifierad scenkonstpedagog och har skådespelarutbildning från Oslo, Stockholm och London. Hon är universitetslektor och undervisar i scenkonst och har Norden och Italien som sitt arbetsområde. Hon har skapat flera teaterföreställningar för vuxna och barn och är verksamhetsledare i LumparLab Teaterförening på Åland. Grete har även arbetat med ett antal internationella samarbetsprojekt. www.gretekhne.ax, kontakta Grete direkt: tekhne@aland.net


Nicklas Lantz

Skådespelare, regissör, musiker och sångare. Autodidakt. Har jobbat med teater sedan 1995. Yrkesverksam på heltid sedan 2010. Jobbar med det mesta inom musik och teater. Förutom det ovan nämnda, även ljus, ljud, scenografi och manus. Skriver också poesi, sångtexter och musik. Jobbar med frilansuppdrag men har också specialiserat sig på enmansbearbetningar av klassiker. Har ensam spelat bl.a. Romeo & Juliet, Hamlet, Cyrano de Bergerac, Dr Glas och Kejsarn av Portugallien. Har stått på scenen som musikalartist i bl.a. Jesus Christ Superstar, Me & My Girl, Anything Goes, Lejonkungen, Smugglarkungen och Syrakusas Öga. Som musikalartist har han släppt ett fullängdsalbum, en EP och en singel. Ursprungligen från Sverige men sedan 2011 bosatt på Åland.

Anna Tohver

Sångpedagog och sångerska utbildad vid Musikhögskolan i Göteborg, Kungl Musikhögskolan i Stockholm och Stockholms Operastudio. Anna har undervisat sedan BelCantos start och är en av föreningens grundare.


Catherine Frisk Grönberg

Sångpedagog och sångerska utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och Stockholms Operastudio. Har jobbat vid Mälardalens högskolas kammarmusiklinje, Kapellsbergs musiklinje i Härnösand, Uppsala kommunala musikskola och Ålands Musikinstitut. Nu verksam som sångpedagog och verksamhetsledare för BelCanto. Aktiv som sångerska i ensemblen Tidens Brus, vokalensemblen Voces Alandicae samt medeltidsensemblen a´Austrvega. Catherine sjunger också gärna solistiskt i olika sammanhang som kommer i hennes väg. Catherine har undervisat på BelCantos sedan starten 2002, är dess verksamhetsledare sedan 2014 samt en av föreningens grundare.

Marcus Boman

 BelCantos pianopedagog med mångårig erfarenhet av undervisning och tidigare rektor för Ålands Musikinstitut.  Marcus håller masterclasses och ackompanjerar vid våra konserter. 

Judit Deáki

Judit Deaki är orgelpedagog på BelCanto. Utbildad organist i Ungern och numera verksam som kantor i St:Görans församling på Åland.

Kjell Frisk

                                                                                                                                                                                Kjell Frisk är träblåspedagog med mångårig erfarenhet från musikinstutet på Åland och musikskolor i Sverige. Verksam som musiker i flera ensembler och kantor i Eckerö och Hammarlands församlingar på Åland. Kjell undervisar i klarinett, saxofon, fagott, oboe, historiska instrument såsom dulcian, krumhorn m.m. samt dirigering.