Våra lärare

läsåret 2022 - 2023

Jakob Lavonius

Jakob är vår nya gitarrlärare som börjar undervisa på BelCanto nu vårterminen 2023. 

Elisa Gustafsson

Mitt namn är Elisa Gustafsson och jag är utbildad teaterpedagog från Musikhögskolan vid Örebro Universitet. Under min uppväxt på Åland präglades min fritid av teater och musik och drömmen om att själv få stå på stora scener och uppträda följde mig vidare in i vuxenlivet. Dock fick jag möjlighet att jobba som lärare ute på grundskolor och jag insåg att pedagog yrket var något som passade mig. Jag hittade utbildningen som gav mig möjlighet att lära mig undervisa i mitt största intresse, teater. Att kunna ge barn och ungdomar chansen att få lära sig spela teater och hitta glädjen, kreativiteten och tron på sig själv genom teater är min största drivkraft. Mitt fokus ligger i att utgå ifrån elevernas fantasi och idéer i skapandet av teater. Jag anser att teater är en konstform som kan utmana och utveckla och därmed stärka barn och unga och det är genom trygghet och gemenskap i en teatergrupp som magi kan skapas på scenen.

Elina Granlund

Elina började spela fiol som 5-åring. Hon har sjungit för Catherine Frisk Grönberg från barnsben till 18-års ålder. Efter det utbildade hon sig vid solistlinjen i klassisk sång på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.  Elina har bl.a. varit sångsolist med Kungliga akademiska kapellet, Stockholms Akademiska orkester, Västerås Sinfonietta, Vasa Baroque, Akademiska orkestern vid Åbo Akademi och Kungliga Musikhögskolans kammarorkester. Elina har även mottagit en rad stipendier bl.a. Jack Mattssons minnesstipendium, Eric Sahlström-stipendiet i folkmusik på fiol och stipendium från Kungliga Musikaliska akademien. 

Vid Åbo Akademi har Elina avlagt kandidat- och magisterexamen i pedagogik. På Ålands Musikinstitut studerade Elina violin för Chris Sundblom och senare Stephan Kemetter.

Just nu undervisar Elina i åländska grundskolor och vid BelCantos musikskola. Elina har tidigare arbetat som sånglärare vid Korsholms musikskola samt vid Antons vänners fiolläger och Alandia Strings.

Elina är aktiv fiolspelman i Gölby Fiddlers och hon sjunger även i Elina&Herrorkestern. Helst av allt umgås hon med sin 4-åriga dotter som också gillar musik!


Jenny Carlstedt

Den åländska mezzosopranen Jenny Carlstedt studerade vid Sibelius Akademins solistlinje och vid Guildhall School of Music an Drama i London. Hon är utbildad sångpedagog vid Sibelius Akademin samt har tagit det tyska sångpädagog förbundets sångpedagogiska certifikat 2015 samt studerat sångmetodik med professor Thomas Heyer.

Jenny gästar regelbundet Nationaloperan i Helsingfors och 2018 debuterade hon vid operan i Hamburg. 2019 medverkade hon i operan "Is" av Jaakko Kuusisto vid Nationaloperan i Helsingfors och nu nyligen i "Covid fan tutte".

Mellan åren 2002-2016 var Jenny anställd som solist vid Operan i Frankfurt am Main. Samtidigt har Jenny också gästspelat runtom i Europa bl.a. Glyndebourne Touring opera, Antwerpen, Theater an der Wien, Basel, Hamburg, Köpenhamn samt festspelen i Nyslott, Wien och Berlin. Jenny har också varit efterfrågad som konsertsångerska och sjungit allt från J S Bach Matthäus Passion med Bach Collegium Stuttgart till Luciano Berio med Ensemble Modern i Amsterdam Musikgebouw.

Från och med sommaren 2016 startade Jenny ett nytt kapitel i sitt liv som frilanssångerska med fast punkt i den åländska hembygden men fortfarande med ett ben i det Europeiska musiklivet. Jennys säsong 2021 inhiberades p.g.a. covid 19 och är nu flyttad till 2022/23. 

Jenny ansluter sig nu till föreningen BelCantos lärarkollegium där hon undervisar två dagar i veckan både nybörjare och avancerade sångare. Jenny kommer också att dela tjänsten som BelCantos verksamhetsledare tillsammans med Catherine Frisk Grönberg från och med februari 2021. Under 2021 kommer Jenny att leda kurser, konserter och större projekt för BelCantos elever.


Cecilia Wickström

Cecilia Wickström är utbildad lärare i violin, viola och piano vid Stockholms Musikpedagogiska Institut. Cecilia har stor erfarenhet av undervisning på olika nivåer på flera musikskolor i Sverige. Cecilia är en aktiv musiker i olika orkestrar och undervisar på BelCanto från hösten 2022.

Jennifer Schönberg

Mina erfarenheter och utbildningar i sång och musik: Har studerat piano och violin vid ÅMI och tagit sånglektioner för Åsa Isaksson på Medis. Mina pedagogiska erfarenheter och arbete som musiklärare: Fiollärare i Alandia Strings där jag leder undervisningen för de yngsta fiolspelarna, nybörjarna och även längre hunna. Jag har lett många spelningar på olika evenemang som t.ex. på Rödakorsmarknaden, Kulturnatten och Alandia Strings konserter. Har också framträtt som solist på fiol vid olika sammanhang. som tex bröllop, dop och begravning och skolkonserter. Tidigare anställningar: Barnskötare På Skogsgläntans daghem i Saltviks kommun, Resursassistent på Tosarby daghem i Sunds kommun samt lekledare på simskola. Är mamma till Novalie, snart 1 år. Tycker mycket om barn och älskar att arbeta med dem! 


Philip Björkqvist 

Philip Björkqvist undervisar i bla klassisk sång på BelCanto sedan vår terminen 2022.


Minna-Lisa Ferna

Minna-Lisa Ferna undervisar i afroamerikansk sång på BelCanto sedan hösten 2021.


Therese Karlsson

Therese Karlsson undervisar i bl.a. klassisk sång på BelCanto sedan hösten 2021.


Elin Manselin

Elin Manselin undervisar bl.a. i pop, rock och soul på BelCanto sedan våren 2022.Kaj-Gustav Sandholm

Kaj-Gustav Sandholm undervisar i piano och har elever från nybörjare till avancerade pianister. Kaj-Gustav har också pianoackompanjemang och ackompanjerar på BelCantos konserter på så väl piano som orgel.

Annika Sjölund

Annika Sjölund är uppvuxen i Kumlinge. Utbildad sångpedagog och musiklärare vid Sibelius Akademin i Helsingfors med sångstudier för sångpedagog Aili Purtonen och diplomstudier för Lilian Gentele i Sverige. Studier i sångpedagogik och solistisk sång som tvåårig Nordplus-stipendiat på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt studier i barocksång för Evelynn Tubbs och Emma Kirkby. Studier vid Finlands Nationaloperas operastudio. Annika Sjölund har bland annat anlitats som sopransolist av Finlands Nationalopera, Finlands Kammaropera, Dartington Baroque Orchestra and Chorus i Devon iStorbritannien; Katrina Kammarmusik, Svenska Teatern i Helsingfors med gästspel på Färöarna, Island, Oslo Opera i Norge, Folkoperan i Stockholm, Stockholms Stadsteater och i flera gästspel på Ystads teater. Annika Sjölund har framträtt som sopransolist med flertalet körer och orkestrar, till exempel Kungliga Hovkapellet i Stockholm, Kracow Percussion Group i Polen, Dartington Baroque Orchestra i Devon, Storbritannien; Gävle Symfoniorkester i Sverige och på Åland och i Finland med Barockorkester Opus X och Helsingfors Barockorkester, numera Uusi Kapelli, vars konsert bandades av Finlands Rundradio YLE i Helsingfors. Annika Sjölund har varit ordinarie medlem respektive solist med Finlands Radios Kammarkör och Nyslotts Operakör samt varit på turné med Mats Nilssons Vokalensemble i Sverige. Annika Sjölund har även sjungit i shower som A tribute to Queen på Alandica och Rock Off Åland; Musik på Andersudde.Annika Sjölund har sjungit solokonserter med lieder, romanser, barockmusik och opera tillsammans med körer, pianister och fria grupper med stöd av kulturstipendium från Åland och Svenska Kulturfondens Arbetsstipendium. Annika Sjölund verksamhet som som musiklärare i grundskola och som sångpedagog omfattar grundskolor och musikläroinrättningar i svenskfinland och på Åland. Annika Sjölund har studerat kördirigering för Per Borin vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har dirigerat barn- och ungdomskören i Ingå, Nordsjö Sångkör i Helsingfors, Cygneus Lågstadiums skolkör i konserthuset i Åbo samt gjort Joel-körens instudering då operan återuppsattes i Alandica under dirigent Jonas Dominiques ledning.

Grete Sneltvedt

 Grete Sneltvedt är certifierad scenkonstpedagog och har skådespelarutbildning från Oslo, Stockholm och London. Hon är universitetslektor och undervisar i scenkonst och har Norden och Italien som sitt arbetsområde. Hon har skapat flera teaterföreställningar för vuxna och barn och är verksamhetsledare i LumparLab Teaterförening på Åland. Grete har även arbetat med ett antal internationella samarbetsprojekt. www.gretekhne.ax, kontakta Grete direkt: tekhne@aland.net


Nicklas Lantz

Skådespelare, regissör, musiker och sångare. Autodidakt. Har jobbat med teater sedan 1995. Yrkesverksam på heltid sedan 2010. Jobbar med det mesta inom musik och teater. Förutom det ovan nämnda, även ljus, ljud, scenografi och manus. Skriver också poesi, sångtexter och musik. Jobbar med frilansuppdrag men har också specialiserat sig på enmansbearbetningar av klassiker. Har ensam spelat bl.a. Romeo & Juliet, Hamlet, Cyrano de Bergerac, Dr Glas och Kejsarn av Portugallien. Har stått på scenen som musikalartist i bl.a. Jesus Christ Superstar, Me & My Girl, Anything Goes, Lejonkungen, Smugglarkungen och Syrakusas Öga. Som musikalartist har han släppt ett fullängdsalbum, en EP och en singel. Ursprungligen från Sverige men sedan 2011 bosatt på Åland.

Anna Tohver

Sångpedagog och sångerska utbildad vid Musikhögskolan i Göteborg, Kungl Musikhögskolan i Stockholm och Stockholms Operastudio. Anna har undervisat sedan BelCantos start och är en av föreningens grundare.


Catherine Frisk Grönberg

Sångpedagog och sångerska utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och Stockholms Operastudio. Har jobbat vid Mälardalens högskolas kammarmusiklinje, Kapellsbergs musiklinje i Härnösand, Uppsala kommunala musikskola och Ålands Musikinstitut. Nu verksam som sångpedagog och verksamhetsledare för BelCanto. Aktiv som sångerska i ensemblen Tidens Brus, vokalensemblen Voces Alandicae samt medeltidsensemblen a´Austrvega. Catherine sjunger också gärna solistiskt i olika sammanhang som kommer i hennes väg. Catherine har undervisat på BelCantos sedan starten 2002, är dess verksamhetsledare sedan 2014 samt en av föreningens grundare.

Marcus Boman

 BelCantos pianopedagog med mångårig erfarenhet av undervisning och tidigare rektor för Ålands Musikinstitut.  Marcus håller masterclasses och ackompanjerar vid våra konserter. 

Judit Deáki

Judit Deaki är orgelpedagog på BelCanto. Utbildad organist i Ungern och numera verksam som kantor i St:Görans församling på Åland.

Kjell Frisk

                                                                                                                                                                                Kjell Frisk är träblåspedagog med mångårig erfarenhet från musikinstutet på Åland och musikskolor i Sverige. Verksam som musiker i flera ensembler och kantor i Eckerö och Hammarlands församlingar på Åland. Kjell undervisar i klarinett, saxofon, fagott, oboe, historiska instrument såsom dulcian, krumhorn m.m. samt dirigering.