Hela kursprogrammet 2018/2019
samtliga kurser

Hela årets kursutbud

Studieåret 2018/2019

Bel Canto, en skola för alla politiskt och religiöst obunden. Välkommen till Bel Canto, du hittar oss på Dalkarbyvägen 4 i Mariehamn!

Välkommen med din anmälan till höstens kurser!

Sång och musik för alla - liten som stor!

På Bel Canto kan du lära dig att sjunga, spela gitarr både klassisk gitarr, bruksgitarr och elgitarr, spela piano, orgel, blockflöjt och djembetrummor. I alla ämnen finns möjlighet att ta individuella lektioner, eller lektioner tillsammans två och två eller i mindre ensemble.

Musiklekis

För de yngsta finns musiklekis anpassat till barnens ålder. Genom sång, instrumentspel, rytmik och rörelse får barnet färdigheter för fortsatta musikstudier.

Sångensemble

Att sjunga tillsammans är roligt och utvecklar dig till en god körsångare inte minst! Sångensembler finns av olika slag för unga och vuxna. Från hösten även kurser som riktar sig till barn
och unga där sången integreras med dans och rörelse.

Musikteorikurser

För dig som vill lära mer om rytm- och notläsning på grundläggande nivå men även för dig som vill fördjupa dina kunskaper som hjälp för instrumentalspel och sångstudier. För dig som vill söka vidare till musikstudier på högre nivå finns möjlighet till intensivstudier.

Instrumental studier

För dig som spelar instrument finns möjlighet att deltaga i olika typer av ensembler såsom blockflöjtsensemble, medeltidsgrupp och kammarmusikensemble. 


Kurser i musikteori!


Bel Cantos lärare i musikteori är Christoffer Isaksson, Lasse Sundblom, Marcus Boman och Kjell Frisk.

Praktisk musikteori för sångare och instrumentalmusiker

Vad säger noterna? Hur vet jag vilken ton jag ska sjunga och hur ska jag tolka notbilden så det blir
rätt rytmiskt? Detta kan vara knepigt men ingen omöjlighet att lära sig. I denna kurs lär vi oss notläsning, noternas intervall, tränar oss att läsa rytmer, sjunga och spela efter noter.

En kurs för dig som vill få grundläggande kunskaper att bygga vidare på.

10 kurstillfällen under hösten med start vecka 36. Lektion 60 min.Kursledare: Christoffer Isaksson Kursavgift: beroende på antalet deltagarePraktisk musikteori för sångare och instrumentalmusiker, fortsättningsnivå Kursen för dig som vill fördjupa dina kunskaper i musikteori, lära dig om musikens byggstenar, funktions- och steganalys.

En kurs lämplig för dig som vill söka dig vidare till högre musikstudier eller vill prova på att komponera själv.

10 kurstillfällen under hösten med start vecka 36. Lektion 60 min.Kursledare: Christoffer Isaksson Kursavgift: beroende på antalet deltagare

Individuell undervisning i musikteori

För dig som önskar studera musikteori helt i din egen takt och med egen inriktning. De individuella lektionerna bokas i samråd med din lärare. Kursledare: Marcus Boman Lektionslängd och tidpunkt efter överenskommelse med läraren. Kurskostnad: 20 min/20 euro, 30 min/30 euro, 45 min/45 euro och 60 min/60 euro

Musikteori, hur kan jag utvecklas? 

Musikteori i praktiken samt att du får möjlighet att testa dina möjligheter hur det låter i verkligheten. Du får också höra och se hur dina idéer förverkligas i notbilden, alltså individuellt anpassad undervisning. Frågor som du säkert funderar över? Den här rytmiken och harmonin vill jag ha, hur skall det noteras mm. På detta sätt utvecklar du dig enormt på kort tid för att förstå musikens språk. Du får tillgång till en egen arbetsstation där du får arbeta i egen takt samt ett eget piano
keyboard, bara för att du skall se hur halva och hela tonsteg fungerar. Under sakkuning ledning lotsas du igenom musikens grunder. Undervisningen äger rum i Medislokaler.

Kursledare: Lasse Sundblom Lektionslängd: 2 x 45 minuter vid 3 tillfällen (max 10 deltagare)Kursavgift: 65 euro


Instrumentalkurser


Gitarr

Gitarren är ett instrument som används i alla genrer av musik. Kan du spela gitarr så kan du uppträda solo, ackompanjera eller spela i grupp/ensemble. I kursen med Christoffer kommer du att lära dig de grundläggande teknikerna och bekanta dig med repertoaren för klassisk gitarr. Vi lägger upp undervisningen efter din förmåga och dina önskemål. Dag och tidpunkt bestäms tillsammans med läraren. Bel Cantos lärare i gitarrspel är Christoffer Isaksson och Stäni Steinbock. Individuella gitarrlektioner Undervisning helt inriktad bara på dig. I samråd med läraren väljer ni repertoar tillsammans. Du får lära dig grundläggande tekniker i gitarrspel helt i din egen takt. Kursen riktar sig till barn såväl som vuxna. Dag och tidpunkt bestäms tillsammans med läraren. Kursavgift: Kursavgift beroende på antalet deltagare.

Gitarrensemble

Två eller fler deltagare i denna kurs. Det är roligt att utvecklas tillsammans med andra. Det ger både inspiration och genom att spela med andra får man också lite gratis skjuts i sin egen utveckling. Dag och tidpunkt i överenskommelse med läraren och övriga i gruppen. Två eller fler deltagare i denna kurs. Lektionslängd: 45 min. Kursavgift beroende på antalet deltagare.

Gitarrensemble, vuxna fortsättningsnivå

Kursen för dig som redan har goda kunskaper i gitarrspel och vill skapa musik tillsammans med andra. Tillsammans med läraren finner ni musik som tilltalar och inspirerar. Kanske har du spelat klassisk gitarr tidigare och nu har lust att återuppta ditt gitarrspel och musicera med andra. Två eller fler deltagare i denna kurs. Dag och tidpunkt i överenskommelse med läraren och övriga i gruppen. Lektionslängd: 60 min Kursavgift beroende på antalet deltagare.

Piano

Pianolektioner Individuella pianolektioner för ung som gammal, för nybörjare eller för dig med lite förkunskaper. Tillsammans med din lärare kommer ni överens om lektionslängd och kursens innehåll.

Blockflöjt

Blockflöjt i alla storlekar

Individuella lektioner för dig som vill utveckla din spelteknik och lära dig ny repertoar. Bel Cantos lärare i blockflöjt är Kjell Frisk.

Blockflöjtsensemble

Vill du utveckla ditt blockflöjtsspel och musicera med andra är detta en kurs för dig. Under sakkunnig ledning bekantar vi oss med blockflöjtsmusik från olika epoker och på den nivå som passar gruppen. Blockflöjter i alla storlekar varmt välkomna! Vi ses 10 ggr under hösten. Onsdagarr kl 19.30-20.30, kursstart 4 september, vecka 36 Tiderna kan anpassas efter deltagarnas önskan och behov. Kursledare: Kjell Frisk Kursavgift: 150 euro


Orgel

Klassisk Orgelskola Kurs i orgelspel.

Här får du grundläggande orgelkunskap och kan utveckla din spelteknik i den klassiska orgelrepertoaren. Våra lärare är Judit Déaki och Adam Kiss.

Djembetummor

Lär dig spela på afrikanska Djembetrummor!

På Bel Canto kan du lära dig spela på afrikanska djembetrummor. Under läsåret 2017/18 ordnar vi några veckosluts kurser på plats i våra lokaler i Mariehamn. Anmäl ditt intresse så berättar vi mer! Vår lärare Dexter Mäkelä reser också gärna ut till de åländska skolorna och håller workshops på plats med elever och lärare. Kanske vill ni på din arbetsplats ordna en lite annorlunda trivsel/studiedag och då kan ett besök av Dexter med djembetrummor vara en inspirations källa. Hör av dig så berättar vi mer och kommer med förslag på upplägg!

Individuella sånglektioner

För barn och unga från 8 -14 år

För dig som tycker om att sjunga solo och vill utvecklas på egen hand. Vi tränar enklare andningsteknik och sångteknik anpassat efter var och ens ålder och mognad. Tillsammans med din lärare väljer du olika sånger att sjunga. Tillfällen kommer under hösten och våren att sjunga för andra och eventuellt också på konsert om du själv vill. Det finns också möjlighet att deltaga i Bel Cantos dans- och showgrupp som startar hösten 2016. Lektionsdag och tid efter överenskommelse med din lärare.

Våra sångpedagoger är förutom Catherine Frisk Grönberg också Anna Tohver, Elin Manselin och Freja Frisk. Kursavgift: kontakta oss för mera info.

Sångensemble barn 7-11 år

Tycker ditt barn om att sjunga? Denna kurs vänder sig till barn som tycker om att sjunga och vill utvecklas med andra i grupp. Vi tränar enklare andningsövningar och sångteknik anpassad för unga röster. Vi sjunger sånger av olika slag. Barnen är själva med och påverkar sångvalet. Vi lär känna olika genrer och provar på enklare stämsång. Från denna höst startar vi sångensemble speciellt för pojkar. 10 kurstillfällen med start vecka 35. Max 8 deltagare per grupp.Barn 8-9 år Tisdagar kl 16.00-16.45 (45 min) Kursavgift: 120 euro

Barn 10-11 år Tisdagar kl 17.00-18.00 (60 min) Kursavgift: 135 euro

Sångensemble för pojkar 7-9 år (45 min) Kursavgift: 120 euro

Sångensemble för pojkar 10-11 år (60 min) Kursavgift: 135 euro

Sångensemble unga 12-14 år

Kursen vänder sig till unga 12-14 år som tycker om att sjunga och vill utvecklas med andra i grupp. Vi tränar enklare andningsövningar och sångteknik anpassad för unga röster. Vi sjunger sånger av olika slag och bestämmer tillsammans repertoaren. Vi lär känna olika genrer och tränar oss i stämsång. Vi deltar i Bel Cantos konsertverksamhet. 10 kurstillfällen under hösten med start vecka 35, tisdagar kl 18.30-19.30. Vid flera tillfällen under höst och vår ges möjlighet att uppträda inför publik. Kursavgift: 135 euro

Solosång och Sångensemble, 8-14 år

Nybörjar- och fortsättningsnivå. Tycker du om att sjunga solo men även vill sjunga tillsammans med andra kan detta vara kursen för dig!Varannan vecka solosång och varannan vecka sångensemble. På de individuella sånglektionerna jobbar vi med sånger som du själv valt i samråd med din lärare. Vi tränar sång- och andningsteknik anpassat för dig.
På grupplektionerna lär vi oss att sjunga tillsammans och tränar också sång i stämmor. De individuella solosångslektionerna är 30 minuter för var och en och den gemensamma ensemblelektionen är 60 minuter.

Från hösten finns också möjlighet att deltaga i Bel Cantos dans- och showgrupp som startar hösten 2017. Gruppindelning efter ålder och förkunskaper. Nybörjarnivå och fortsättningsnivå. Max 3-6 deltagare per grupp. Vid anmälan uppger du önskemål om veckodag och nivå. Vi försöker anpassa dessa grupper efter deltagarnas önskemål så gott det går. Vid flera tillfällen under höst och vår ges möjlighet att uppträda inför publik. Sammanlagt 10 lektioner. Lektionerna startar vecka 35.Kursavgift: 230

Individuella sånglektioner För barn och unga från 8 -14 år

För dig som tycker om att sjunga solo och vill utvecklas på egen hand. Vi tränar enklare andningsteknik och sångteknik anpassat efter var och ens ålder och mognad.Tillsammans med din lärare väljer du olika sånger att sjunga. Tillfällen kommer under hösten och våren att sjunga för andra och eventuellt också på konsert om du själv vill. Det finns också möjlighet att deltaga i Bel Cantos dans- och showgrupp som startar hösten 2016. Lektionsdag och tid efter överenskommelse med din lärare. Våra sångpedagoger är förutom Catherine Frisk Grönberg också Anna Tohver, Elin Manselin och Freja Frisk. Kursavgift: kontakta oss för mera info.

Nu vill jag äntligen sjunga!

"Nu vill jag äntligen sjunga" är en kurs för dig som känner för att pröva din sångröst tillsammans med andra herrar i en gemytlig och mjuk start för sången. Vi träffas vid 3 tillfällen runt vår fina flygel på Bel Canto, och där man känner på rösternas läge till vardagliga melodier. Känner du sedan för att gå vidare så finns våra sångpedagoger till förfogande som vägleder dig till ett ännu bättre resultat. Max 5 deltagare.

Kursledare: Lasse Sundblom Lektionslängd: 3 tillfällen x 60 minKursavgift: 45 euro

Evergreens för herrar med lite sångerfarenhet

Du har sjungit sedan tidigare och vill testa allt från Jazz till kuppletter mm. Vi träffas runt Bel Cantos flygel och ser vad det kan leda till. Vem vet, kanske en trevlig föreställning för en entusiastisk publik utformar sig!

Kursledare: Lasse Sundblom Lektionslängd: 5 tillfällen x 60 minKursavgift: 60 euro

Ackompanjemang för sångare

Låt Dig bli ackompanjerad av gitarr,piano eller medeltidsharpa. Vad säger noterna? Hur ska det låta tillsammans med ackompanjemanget? Hur ska jag lära mig min nya sång/musikstycke på bästa sätt? Frågorna kan vara många. Behöver du hjälp med instudering av nya sång- och musikstycken har vi flera instrumentallärare som kan hjälpa till. Du kan även arbeta med interpretation, tolkning och stilmedel i olika genrer.Som sångare och instrumentalist kan du med regelbundenhet boka lektion hos våra kunniga lärare. Även sångare och instrumentalister utanför Bel Canto hälsas välkomna att boka ackompanjemang. Våra ackompanjatörer är på gitarr Christoffer Isaksson, på piano har vi Marcus Boman och vid speciella tillfällen även Victor Förström och Janka Simone Thum. Vår ackompanjatör Kjell Frisk har piano, medeltidsharpa och blåsinstrument. Pris per lektion: 20 euro för 20 min, 30 euro för 30 min, 45 euro för 45 min och 60 euro för 60 min. För bokning av lektion kontakta vår verksamhetsledare.Höstens kurser för barn och unga!

Musiklekis med tema

Genom sång, dans och spel på olika instrument vill vi väcka nyfikenhet, känsla och lyhördhet för sång och musik och även utveckla musikaliska färdigheter att bygga vidare på. Genom att tillsammans aktivt lyssna på ljudmiljön runt om oss och att själv få prova på att göra olika slags ljud och spela instrument vill vi medvetandegöra och utveckla barnets aktiva lyssnande. Detta är enligt forskning viktigt för barnets språkinlärning och talutveckling och gynnar också det lilla barnets allmänna utveckling. Till hösten kommer musiklekis vid Bel Canto att se lite annorlunda ut. Vi kommer att ha flera mindre kurser på ca 4 veckor vardera. Dessa kommer att kretsa kring olika teman och kommer att ges till olika åldersgrupper. Då de olika kurserna går efter varandra finns möjlighet att boka in sitt/sina barn för hela hösten direkt eller ta en kurs i taget.

Kurserna kommer att hållas på måndagkvällar 18-18.45 för barn mellan 4-6 år och på måndag förmiddagar 10-10.45 för barn mellan 2-3 år. Under lektionstillfällen med barn mellan 2-3 år ska minst en förälder vara med.

Tema 1 Natur/miljö 4/9 - 25/9

Här utforskar vi olika årstider och musik som kan kopplas till dessa, tittar på instrument som låter som olika saker i naturen samt instrument som kommer direkt från naturen.

Tema 2 Språkdusch i finska 2/10 - 23/10

Här kommer vi sjunga sånger på finska för att ge barnen en dusch i finska, till våren kommer en språkduschskurs hållas på engelska också. Detta passar även utmärkt med tanke på Finlands 100 års jubileum.

Tema 3 Jorden runt 30/10 - 20/11

Här utforskar vi olika musikstilar som är typiska för särskilda regioner i världen. Allt från Afrikas rytmer till folkmusik i norr. Det blir en spännande resa där vi bjuder in flera olika specialiserade lärare till att spela och sjunga med barnen, självklart ingår att barnen även får spela på instrument som kopplas till musikstilen ifråga.

Tema 4 Jul och vinter 27/11 - 18/12

Här sjunger vi och spelar julmusik och annat som kopplas till vintern. Under veckan för Finlands självstyrelse kommer vi även ta in lite inspiration från finskan för att peka på Finlands självstyrelsedag.Max 8 barn per grupp vilket innebär att det är först till kvarn som gäller. Sista anmälningsdag till musiklekis är 31 augusti. Undervisningen startar vecka 35.

Lärare på barnkurserna är Elin Manselin, Rebecka Aavanen och Pirjo Högbäck. Mera info och anmälningar kontakta vår verksamhetsledare. Kursavgift musiklekisgrupperna: 120 euro

Sångkurser för vuxna och unga från 15 år

Individuella sånglektioner

För nybörjare till avancerad nivå, ungdomar och vuxna.

För dig som önskar utveckla ditt sångintresse, träna din sång- och andningsteknik, arbeta med interpretation, tolkning och uttryck samt önskar vidga din repertoar och kanske prova på nya genrer. Undervisningen utformad utifrån dina förkunskaper och ditt intresse. Vi väljer sånger tillsammans och utgår förstås från det som tilltalar och passar dig.
Det finns möjlighet att sjunga på konserter som ordnas med jämna mellanrum under läsåret. Lektionsdag och tid efter överenskommelse med din lärare. Undervisningen startar vecka 34.

Kursledare: Catherine Frisk Grönberg, Anna Tohver och Elin Manselin. Pris per lektion: 20 euro för 20 min, 30 euro för 30 min, 45 euro för 45 min och 60 euro för 60 min.

Masterclass för sångare

För dig som vill fördjupa dig i dina sånger, jobba med interpretation, tolkning och uttryck. Du får träna dig på att sjunga inför andra och också delta i Bel Cantos konsertverksamhet under läsåret. Varje kursdeltagare är garanterade 30 min sångtid per person och tillfälle. Kursen innehåller 3 workshops tillfällen under hösten respektive våren 2018. Max 4 deltagare per tillfälle. Aktuella datum under hösten bestäms i samråd med deltagarna.

Kursledare: Anna Tohver och Catherine Frisk GrönbergKursavgift: 195 euro för hel kurs (3 tillfällen) per termin eller 70 euro per tillfälle..

Solosång och Sångensemble, fortsättningsnivå

För dig 15-17 år som vill utveckla din sångröst, lära dig mer om sång- och andningsteknik men också sjunga tillsammans med andra.Vi jobbar med sånger från musikal, pop, visa, samt ur den klassiska sångrepertoaren. Vi varvar de individuella sånglektionerna med grupplektioner. Vi har möjlighet att deltaga i Bel Cantos konsertverksamhet och projekt. Fredagar kl 15.30-16.30 för de fem ensemble lektionerna och de fem individuella sånglektionerna bokar var och en separat vid kursanmälan.

Kursledare: Catherine Frisk Grönberg Kursavgift: 230 euro per termin.